Case closed

Case closed
withe bitch/MadaFaka

vineri, 18 martie 2011

ziiiiiipoooooooooooo ( zIppo )

Spre exemplu stiati ca denumirea brichetei provine, pur si simplu, de la faptul ca inventatorului îi placea cum suna cuvântul “zipper” – “fermoar”, în engleza?
In continuare sunt niste chestiute interesante despre brichetele Zippo (chestiute pe care poate nu foarte multa lume le stie) si niste pozici care mie mi-au placut mult  ..
Compania Zippo este situata in orasul american, districtul Pennsylvania ,  si a fost  fondata de catre George G. Blaisdel.
Prima bricheta a fost creata într-un garaj, dupa un model similar, austriac. Modelul a fost patentat la3 martie 1936.
Cum poate fi identificat un fals ??

O bricheta Zippo originala are o serie de elemente distinctive, care o diferentiaza în mod foarte clar, pentru cunoscatori, de un fals.
În mod evident, semnul distinctiv fara echivoc ar fi regasirea modelului în cataloagele Zippo. Din pacate, prea putina lume cunoaste toate modelele existente, astfel încât sa poata afirma hotarât “Acesta este un fals”.

Alte modalitati de identificare :
Inscriptia din partea de jos a brichetei. Cea mai simpla si cea mai putin eficace dintre toate metodele de verificare. Si totusi, chiar si în acest caz, exista câteva elemente distinctive pe care prea putina lume le cunoaste.
* Spatiul dintre “Brad” si “ford”. La unele falsuri, exista un spatiu mai mare decât între celelalte litere, în interiorul cuvântului “Bradford”, între literele “d” si “f”. La original, cuvântul este legat.
* Litera “Z” din cuvântul “Zippo”. Unele duplicate au prima litera mai mare decât celelalte. Originalul are literele egale, astfel încât cea mai înalta dintre toate este litera “i”, datorita flacarii-logo care înlocuieste punctul.
* Inscriptia “Made in U.S.A.”. Uneori, aceasta este mai mica decât textul care o precede – “Bradford P.A.”. În realitate, trebuie sa aiba exact acelasi format. De asemenea, e posibil sa lipseasca punctele dintre literele “U”, “S” si “A”. Textul corect este “U.S.A.”.
* Litera care indica luna de fabricatie. Conform modalitatii de codare a datei de fabricatie, Zippo foloseste litere pentru identificarea lunii. Asta înseamna ca ultima litera este “L”, care indica luna decembrie. Toate literele inscriptionate pe o bricheta care sunt mai “mari” decât “L” indica fara echivoc un fals. În general, este preferata litera “Z”.

Inscriptia de pe insertie. Insertia brichetei trebuie sa poarte, obligatoriu, un cod al datei de fabricatie. Atentie însa! Faptul ca insertia si carcasa au fost fabricate la date diferite (de multe ori, diferenta este de o luna, doua) nu înseamna ca bricheta este falsa. Aceasta nu este originala doar daca insertia nu contine codul datei de fabricatie. Procesul implica fabricarea diferentiata a celor doua elemente ale brichetei, de aici si posibilitatea fabricarii acestora la date diferite. Cele doua elemente sunt îmbinate, ulterior, manual.
Rotita. Daca zimtii rotitei sunt orizontali aveti, din pacate, de a face cu un fals. Acestia sunt întotdeauna orientati oblic la un Zippo original.
Nitul rotitei. Este întotdeauna argintiu la o bricheta Zippo. De cele mai multe ori, este auriu la falsuri. Putina lume cunoaste acest detaliu, care diferentiaza fara echivoc un duplicat fata de un original.
Garantie

Bricheta Zippo este recunoscuta pentru garantia pe viata pe care o acorda compania. Aceasta înseamna ca daca o bricheta se strica, indiferent cât de veche este sau câti proprietari a avut anterior, Zippo Manufacturing Company o repara gratuit sau o înlocuieste cu una noua gratuit. Singura parte care nu se supune acestei garantii este finisajul exterior.
Datele de contact ale Departamentului Reparatii din Statele Unite:
Zippo Manufacturing Company
33 Barbour Street
Bradford, PA 16701
(814)368-2700
Pentru a veni în sprijinul clientilor europeni, Zippo Manufacturing Company a înfiintat, relativ recent, un centru de reparatii si în Germania:
Zippo Manufacturing Company, Groendahlscher Weq 87, D-46446 Emmerich am Rhein.

In acest caz ma bucur ca sunt mandrul posesor al unui original! Multumesc! :D